Recept: Zimsko jelo od mahunarki i ječma

Recept za jelo koje se zove jelo?! U naslovu je trebalo biti varivo, no Pater Familias je procijenio da je varivo dovoljno gusto da ga posluži kao prilog uz ostatke jučerašnje palente. Od čega je to jelo-varivo uopće?

Već u prvom receptu koji dijelim s vama, ništa nije ispalo onako kako je zamišljeno. Djeca  i ja smo jeli varivo, ja ću napisati recept za varivo, a na slici je nešto drugo. No, to je dobar primjer da (po)kažem kako ovo nije jedan od onih blogova gdje ćete nailaziti na savršeno aranžirane obroke od tri slijeda, za čiju pripremu treba potrošiti puno vremena.

Slijedi recept za fino varivo od mahunarki i ječma te nekoliko trikova:

Koliko je velika šalica, koliko vode?

Ne znam. Ja rijetko kuham prema točnim mjerama. Volim da su variva gušća (slobodno smanjite količinu ječma) jer se klinci onda temeljitije najedu nego ako je varivo više jušno. Igrajte se, isprobavajte…uvijek na kraju kuhanja možete dodati još vode ako je pregusto ili odlučiti da ćete, kao naš Pater Familias, varivo poslužiti kao prilog ;)

Zašto toliko mrkve?
Volim da mi djeca u ručku pojedu bar porciju povrća, a kako je u ovom jelu mrkva praktički jedino povrće – nisam je štedila. Također, kad kuhate s puno povrća nema potrebe ni za kakvim kockama, vegetama i sličnim začinima koje bi svakako trebalo izbjegavati u dječjoj prehrani. I onoj odraslih, ali i o tome ćemo jednom.

Kako bez zaprške?
Famozna zaprška (na ulju poprženo brašno) kojom su naše majke završavale praktički svako jelo, na sreću, izumire. Ovom jelu gustoću daje sluz koju ječam pusti kod kuhanja, a ako vam varivo djeluje prerijetko bez zaprške, uvijek možete na kraju kuhanja umiješati žlicu-dvije brašna.

Dobar tek! Varijacije su bezbrojne, ja sam ovdje umiješala i ostatke lešo mahuna od dana prije (na kraju kuhanja) i kukuruz iz staklenke koji sam morala potrošiti da se ne pokvari. Da čujem vaše ideje i kombinacije, što biste dodali, što izbacili?

Sastojci:
1 veći luk
4-5 većih mrkvi
1 korijen peršina
komadić korijena celera
pola šalice mješavine mahunarki
umak od rajčice
pola šalice ječma
sol, papar, maslinovo ulje

Na maslinovom ulju pirjajte nasjeckani luk i korijenasto povrće s malo soli, dok ne omekša. Na sve stavite ječam i mahunarke, zalijte umakom od rajčice i vodom pa kuhajte dok mahunarke ne omekšaju. Budući da je to duuuuuuugo, ja mahunarke kuham u ekspres-loncu (koji ne mogu dovoljno preporučiti svakoj zaposlenoj mami!) i sve je gotovo za pola sata.

Napiši komentar

Protected by WP Anti Spam
Na ovoj stranici se koriste kolačići (cookies). Pročitajte naša pravila privatnosti. Kako bi mogli koristiti ovu web stranicu molimo PRIHVATITE KOLAČIĆE